Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Uitlijnen

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 6 augustus 2019

Bij recent onderhoud van mijn auto (Audi A4 Avant) is door de garage geconstateerd dat de achterbanden zijn gecupt en de voorbanden schuin afgesleten (allen all season banden). De garage adviseert om de wielen uit te lijnen en de banden te vervangen. Maar de banden hebben nog profieldiepte van 3,6 mm tot 4,4 mm. Het is zonde om dit te vervangen. Kan ik wel het uitlijnen laten uitvoeren, maar dezelfde banden blijven gebruiken?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Bij onderhoud van uw Audi A4 Avant is geconstateerd dat de achterbanden gecupt zijn en de voorbanden schuin afgesleten. De garage adviseert de auto uit te lijnen en de banden te vervangen ondanks nog een profiel van rond de 4 mm.

U vraagt of u de auto ook kunt laten uitlijnen op de bestaande banden. Een auto uitlijnen op schuin afgesleten banden is zinloos. Ook mijn advies is om de banden te vervangen en de auto op 4 nieuwe banden uit te lijnen. Dit is de enige manier om een fijn rijdende geruisloze auto te krijgen. Vervolgens is het aan te raden de banden elke 10.000 km van voor naar achter te wisselen ter voorkoming van cuppen.

Als het financieel op dit moment niet uitkomt kunt u beter doorrijden op de oude banden en het vervangen van de banden en het uitlijnen uitstellen.