Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Turbo's na 2 weken kapot

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 2 augustus 2019

Geen garantie op auto met aankoopbedrag €32.500,- echter na 2 weken staat hij nu al anderhalve week in garage met 2 kapotte tubo's. Recht als koper op non-comformiteit is de vraag.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U heeft een SMS twin turbo Saleen uit 2010 gekocht, met 40.250 km op de teller. De prijs bedroeg  € 32.500. Deze staat nu, binnen 2 weken, in de garage met 2 kapotte turbo’s. Uw vraag is of er een beroep mogelijk is op non-conformiteit.

(Non-) /Conformiteit en wettelijke garantie
Volgens de wet heeft u recht op een deugdelijke auto.  Dat betekent dat deze geschikt is voor normaal gebruik.  Dit noemt men de wettelijke garantie.  Wat u mag verwachten,  is afhankelijk van onder andere het soort product,  de prijs, het bouwjaar, de kilometerstand en informatie van de verkoper.

Onderzoeksplicht en mededelingsplicht
Bij een gebruikte auto mag u er niet zomaar van uitgaan dat de auto de eigenschappen heeft die voor normaal gebruik nodig zijn.  Als koper heeft u de plicht om onderzoek te doen,  zoals het maken van een proefrit,  vragen stellen aan de verkoper en eventueel een aankoopkeuring. De verkoper heeft een mededelingsplicht en zal u moeten informeren over bestaande  gebreken, voor zover hij daarvan op de hoogte had moeten zijn.

Bewijs
Als de auto binnen 6 maanden na aflevering een gebrek vertoont  dan ligt de bewijslast bij de verkoper. De wet gaat ervan uit dat het gebrek  er al was ten tijde van de koop. Alleen als de verkoper aantoont dat het gebrek is veroorzaakt door verkeerd gebruik, dan zult u het tegenbewijs moeten leveren.

Reparatie
Als  de auto een gebrek vertoont, kunt u onder andere eisen dat de auto gerepareerd wordt.

Meer informatie over het stappenplan klachten na aankoop vindt u op onze website: