Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Seat altea 1.8 TFSI style automaat kopen?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 11 augustus 2019

We zouden graag willen weten of deze auto uit 2010 en met 149.366 op de teller een onderhouds gevoelige wagen is. Na het lezen over de problemen van het TFSI blok( olie verbruik) krijgen we toch wel ernstige bedenkingen. Plus dat de schraperveren verkeerd zouden zijn.
We gaan met de caravan rijden dus zoeken we een trekauto die zeker 1300 kan aan kan.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een Seat Altea met 1.8 TFS motor. Deze motor van de betreffende generatie is berucht om hoog olieverbruik.

De oorzaak van dit verschijnsel is feitelijk bij alle motoren uit deze productieperiode (2008-2012) aanwezig. Het gaat immers om de afdichting tussen de zuiger en cilinderwand en zijn de zuigerveren onvoldoende geschikt hun taak kunnen uitvoeren om olie buiten de verbrandingsruimte te houden. Door verkoling van de zuigerveren kan uiteindelijk ook de zuiger en cilinder beschadigd raken.

In principe is geen enkele motor van dit type en generatie uitgezonderd. Echter de rijstiijl, onderhoud en gebruiksomstandigheden zijn wel een bepalende factor. Bij een stevige rijstijl zal een hoog olieverbruik zich mogelijk eerder aandienen dan bij wat rustiger rijgedrag. Dus motorbelasting is wel een factor die van invloed kan zijn net als bijvoorbeeld uitgestelde verversbeurten. Zo is een kilometrage vanaf 100.000 km vaak het startschot voor een steeds harder oplopend verbruik. Maar bij lagere tellerstanden is het ook geen uitzondering. We hebben wel gemerkt dat in individuele gevallen tóch door de dealer een passende en coulante oplossing wordt geboden. Dat is dus voor u ook en belangrijk gegeven. Misschien dat er inmiddels een duurzame technische ingreep is gedaan. Mocht dat echter niet aantoonbaar gedaan zijn is een té hoog olieverbruik een serieuze verschijnsel waar u rekening mee moet houden.

Verder hebben we eigenlijk niet veel klachten. De Wegenwacht komt incidenteel weleens een defecte bobine tegen, maar in grote lijnen heeft deze auto de reputatie behoorlijk betrouwbaar te zijn. Maar hoog olieverbruik werpt echt een smet op deze auto met betreffende motor. Dat geldt ook voor de aanverwante modellen van VW, Audi en Seat met dezelfde motor onder de kap. Veel autobedrijven ziijn daar ook van op de hoogte en houden daar bij inruil ook rekening mee. Wat dat betreft zijn uw bedenkingen terecht.