Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schuin parkeren in de bergen

Vraag gesteld door J. Renaud op 13 augustus 2019

Ik ben op vakantie in Duitsland. Geparkeerd voor het vakantie huis echter staat de auto met de rechterkant een flink stuk hoger dan de linker kant. De auto staat dus schuin! Kan dit kwaad? Ivm vloeistoffen e.d. banden spanning gewicht wat ongelijk verdeeld is etc. (?)

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het bezwaarlijk is wanneer een auto schuin geparkeerd wordt op een helling met de ene kan een stuk hoger.

Dat is geen bezwaar. De vloeistoffen als olie en koelvloeistof zullen er absoluut niet uitlopen en de bandenspanning verandert feitelijk niet. De banden aan de linker kant worden wel wat zwaarder belast omdat daar wat meer gewicht op staat maar ook dat is geen bezwaar.

In het vlakke Nederland zijn we natuurlijk amper gewend zo een auto te parkeren maar in een bergachtige omgeving zie je niet anders. Een auto heeft daar geen last van. Let er uiteraard wel op dat de auto stevig op de handrem staat, eventueel nog weggezet in de versnelling óf in de P-stand met de handrem erbij wanneer het een automaat betreft. Maar wel met een aanvullend advies de auto bij het voltanken niet tot aan de vulopening af te tanken. Dat zou anders nog een lekkage kunnen opleveren. Maar verder geen enkel bezwaar.