Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

NL sticker op fietsendrager

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 13 augustus 2019

Ik ga met een fietsendrager naar het buitenland, en moet dus een NL sticker aanbrengen. Nu lees ik dat een blauwe sticker op de kentekenplaat verboden is, maar verder is er nergens ruimte op een fietsendrager om zo'n sticker aan te brengen, want naast de kentekenplaat zit alleen de verlichting. Hoe en waar moet dan een NL sticker aangebracht worden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt hoe u een NL sticker kunt bevestigen voor het gebruiken van een fietsendrager.

Wetgeving
Als u naar het buitenland gaat, is het inderdaad verplicht om een witte NL sticker te plakken indien de gele kentekenplaat (met landenindicator) niet zichtbaar is. Bij het gebruik van een aanhanger moet de NL sticker op de aanhanger geplakt worden. Een fietsendrager is geen aanhanger, maar een lastdrager en biedt niet altijd de ruimte om de sticker te kunnen plakken.

Waar kun je de NL sticker plakken
Formeel mag een NL sticker niet op de witte plaat geplakt worden. Er zijn ook wel witte platen leverbaar inclusief de landcode, maar feitelijk mag dat dus niet. In geval van een fietsdrager moet je inderdaad wat improviseren om de sticker aan één van de fietsen te bevestigen. Sommigen plakken de sticker op een kartonnetje en bevestigen dat simpel aan één van de fietsen.

Het is in ieder geval van belang dat én de witte kentekenplaat en de NL sticker goed zichtbaar zijn. De NL sticker is te koop in de ANWB winkel en in onze webshop.