Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kinderzitjes in Opel Zafira Tourer

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 1 augustus 2019

I.v.m. de verwachting van ons derde kindje zijn wij op zoek naar een auto waar op de achterbank 3 kinderzitjes kunnen worden geplaatst. De Opel Zafira Tourer van omstreeks 2012 is hierbij onze favoriet, echter kwam ik erachter dat in de handleiding van de betreffende auto staat aangegeven dat op de middelste zitplaats van de tweede zitrij het niet is toegestaan om een kinderveiligheidssysteem te plaatsen. De vraag is waarom dat niet mag. De Opel dealer weet het antwoord niet en Opel Nederland geeft aan dat dit wettelijk niet is toegestaan. Dat is bijzonder, want dan zou dat voor alle auto's gelden. Heeft u enig idee?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat de reden zou kunnen zijn dat de middelste zitplaats op de tweede zitrij van uw Opel Zafira niet geschikt geacht wordt voor een kinderbeveiligingsmiddel.

Het instructieboekje sluit inderdaad uit dat de betreffende middelste zitplaats gebruikt wordt voor een kinderbeveiligingsmiddel. Jammer dat de dealer en importeur niet kunnen toelichten waarom dat is. Vermoedelijk heeft dat te maken met de grootte van de middelste zitplaats die onvoldoende toereikend is voor het installeren van een kinderbeveilingsmiddel. Deze kan nadrukkelijk in de weg zitten voor het bereiken van de gordelsluiting met mogelijk gevolgen voor de veiligheid. Dat zou ook het geval kunnen zijn voor de aangrenzede ziitplaatsen links en rechts wanneer er voor de kleinere zitplaats in het midden ineens een té grote kinderstoel gehuisvest moet worden. Deze wat krappere middelste zitposite is duidelijk ingericht voor vervoer zónder autostoel. Eigenlijk een compromis om links en rechts wél een stoel kwijt te kunnen binnen de beschikbare breedte van het voertuig. En wanneer de veiligheid enigzins in het geding zou kúnnen komen, zal een fabrikant al gauw een verbod uitspreken.