Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Exportkenteken

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 4 augustus 2019

Welke exportkentenken mag je wel gebruiken om een auto uit Duitsland in te voeren, het 5 daagde kenteken waar een rode of gele band op zit zijn streng verboden in Nederland.in Duitsland mag je er wel mee rijden tot de grens.
Kunt u me een voorbeeld laten zien die wel mogen om een auto van uit Duitsland in te voeren?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het Duitse export kenteken.

Onze Duitse collega's van de ADAC melden daar het volgende over; ''Voertuigen die zeker vanuit Duitsland worden geëxporteerd en naar een ander land worden gebracht, kunnen het beste worden overgezet op een Ausfuhrkennzeichen (ook wel douane of export kenteken genoemd). Het is wit met zwarte letters en heeft een rode balk aan de rechterkant, waarin de vervaldatum zwart is gestempeld''.

Een Ausfuhrkennzeichen is volgens onze info Europees erkend en gaan wij er vanuit dat dit ook als zodanig voor Nederland geldt. Formeel mag u als Nederlands ingezetene binnen Nederland uitsluitend met een Nederlands gekentekende auto rijden. U bent formeel BPM en MRB plichtig en dat zou u daarmee kunnen ontduiken. Het is dus een fiscale kwestie.

U kunt echter wel een tijdelijk ontheffing aanvragen van maximaal 14 dagen via de Belastingdienst om met dit genoemde kenteken toch te mogen rijden. Dat kan online via de volgende pagina: Vrijstelling voor bpm en mrb bij kortstondig gebruik.

 

Afbeeldingsresultaat voor Ausfuhrkennzeichen