Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Defect elektrisch opladen Volvo v60 D6

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 16 augustus 2019

In maart 2019 hebben wij een Volvo v60 D6 twv € 18.000 bouwjaar 2013 gekocht met 6 maanden garantie. Algauw bleek dat de auto slecht oplaad. De dealer heeft van alles onderzocht en vervangen maar helaas het laadprobleem was niet verholpen. Uiteindelijk bleek dat de OCB (omvormer)vervangen moest worden. Dit is eind juli gebeurt. Gelukkig werkt het opladen sindsdien. De dealer heeft van te voren niet gecontroleerd of het opladen werkte. Uit onderzoek  is gebleken dat de vorige eigenaar de auto nooit heeft opgeladen. Wij vinden dat de dealer hierin nalatig is geweest. Wij hebben de afgelopen maanden meer kosten moeten maken voor het woon-werk verkeer. De leen-auto’s waren benzine auto’s. Wij hadden bewust een hybride diesel auto gekocht gezien de 150 km die wij per dag moeten rijden. De dealer heeft ons bijzonder slecht op de hoogte gehouden in de maanden dat we met het oplaadprobleem bezig waren. Wij hebben er zelf constant achteraan moeten gaan om te worden geïnformeerd over de voortgang. Kunnen wij de dealer aansprakelijk stellen voor de extra kosten die wij de afgelopen 4 maanden hebben moeten maken?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft in maart 2019 een hypbride diesel  Volvo V60 D6 gekocht (voor € 18.000 met bouwjaar 2013). Vrij snel na de koop bleek dat de auto niet goed oplaadde. Na uitvoerig onderzoek bleek dat de OCB vervangen moest worden. Dit heeft de verkoper in juli gedaan. U heeft in de periode dat uw auto in de garage stond van de verkoper een (benzine)leenauto gekregen. U vraagt zich af of u de extra brandstof kosten kunt verhalen op de verkoper.

Naast de overeengekomen garantie heeft u ook op grond van de wet u recht op een deugdelijk product. De auto moet voldoen aan de verwachtingen die u op grond van de koopovereenkomst mag hebben. Dat is het ‘conformiteitsvereiste’. Wat u mag verwachten van de auto is onder meer afhankelijk van de leeftijd van de auto, het aantal kilometers dat ermee is gereden en de prijs die u ervoor heeft betaald. Van een nieuwe auto mag u meer verwachten dan van een gebruikte.

Van de door u gekochte auto mag u verwachten dat het beschikt over een deugdelijk oplaadsysteem. Nu dat niet het geval bleek, is de verkoper aansprakelijk voor de kosten die dat met zich meebrengt. Niet alleen de herstelkosten, maar ook de eventuele extra brandstofkosten. Om te kunnen aantonen of er extra kosten zijn en hoeveel, kunt u gebruik maken van de website werkelijk verbruik. U kunt dan op basis van gegevens van andere bestuurders van een Volvo V60 D6 nagaan wat een redelijk inschatting is van het verbruik van uw auto. Dit kunt u dan afzetten tegen het aantal gereden kilometers en de benzinekosten van de leenauto.

Meer informatie over klachten na aankoop inclusief een  stappenplan vindt u op onze website.