Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Als Nederlander rijden met Belgisch kenteken in Nederland

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 10 augustus 2019

Regelmatig haal ik een auto op van een kennis die in Nederland woont maar rijd met een auto op Belgisch kenteken omdat hij daar een bedrijf heeft. Ben ik als Nederlander rijdend in een auto met Belgisch kenteken BPM/BTW verschuldigd bij aanhouding en ben ik of is de auto verzekerd tegen schade?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U vraagt of u als Nederlands ingezetenen met een Belgisch gekentekende auto mag rijden.

Binnen de Nederlandse landgrenzen mag dat dus niet maar u kunt een Vrijstelling voor bpm en mrb bij kortstondig gebruik aanvragen via de Belastingdienst. Maar dat is voor een maximale duur van 14 dagen en kunt u maar ééns per jaar aanvragen. Maar u bent dus mrb en bpm plichtig en begaat u formeel een fiscale ovetreding wanneer u zonder vrijstelling zo rijdt. Dat kan een fikse bpm naheffingsaanslag zijn.

De auto is wel gewoonverplicht minimaal WA verzekerd wanneer u als niet verzekeringsnemer achter het stuur zit. Maar misschien moet u daar nog wel naar vragen bij de betreffende eigenaar. Misschien dat de Belgische polisvoorwaarden daar weer iets anders over melden omdat het kennlijk een bedrijfsmatig gebruikte auto is. Misschien moet u daar specifiek nog even naar vragen voor de zekerheid. Maar uw kilometers binnen Nederland zijn dus zonder vrijstelling niet toegestaan.