Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Airco aanzetten veroorzaakt motoruitval

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 6 augustus 2019

Mijn Fiat Punto 1.2 uit 2005 heeft sinds kort het probleem dat als ik de airco aanzet de motor afslaat. Dit probleem was er ineens de dag nadat het 40 graden was tijdens de hittegolf. Die dag zonder problemen met werkende airco op en neer gereden tussen Breda en Amsterdam. De volgende ochtend was het probleem er ineens.  Als de wagen is afgeslagen kan ik hem daarna gewoon weer starten en rijden maar zodra de motor stationair draait met werkende airco slaat hij af. Ook tussen het schakelen kan hij afslaan als ik dit niet snel genoeg doe. Als de airco uit staat is er niks aan de hand en werkt alles perfect. Er hebben al 2 garages naar gekeken en de wagen uitgelezen maar die hebben het niet kunnen vinden. Het probleem doet zich pas voor als de motor warm is, dus niet direct na het vertrekken. Hebben jullie wellicht een idee wat de oorzaak kan zijn?
Alvast bedankt voor de moeite.
 

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Bij het aanzetten van de airco van uw Fiat Punto 1.2 uit 2005 slaat de motor af. Het probleem doet zich pas voor als de motor op temperatuur is en als de airco uit is loopt de motor prima en is het probleem weg.

U geeft aan dat er al 2 garages naar gekeken hebben en het probleem niet kunnen vinden. Als ik op internet ga zoeken zie ik dat dit probleem zich wel vaker voordoet maar helaas steeds met een andere oorzaak.

Mogelijk gaat de aircopomp zwaar lopen als hij warm wordt, in dat geval zou u ook verlies van vermogen moeten ervaren. Te lage boordspanning , slechte massa of slecht contact bij zekering komt ook voor als oorzaak. Mogelijk vervuild gasklephuis.

U bent al bij 2 garages geweest, mogelijk kan een GMTO diagnosespecialist de oorzaak voor u vinden.