Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Skibox vervoeren op bagagewagen

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 28 juli 2019

Wat zijn de regels/beperkingen voor het vervoeren van een skibox op een bagagewagen?
Betreft een bagagewagen met deksel en dragers. Op de dragers wil ik de skibox vervoeren. De skibox heeft een oversteek van 30 cm over het deksel van de bagagewagen en 50 cm achter. Is dat toegestaan? In Duitsland en Oostenrijk?
Totale lengte van de combinatie auto en aanhanger is minder dan 8 meter.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het uitsteken van een skibox op een bagagewagen. Een sikibox mag u beschouwen als ondeelbare lading.

Ondeelbare lading mag niet meer uitsteken dan:

Achterzijde

  • Personenauto's en bedrijfswagens tot 3.500 kg: maximaal 1 meter achter de auto. Markering van deze lading is niet verplicht.
  • Bedrijfswagens zwaarder dan 3.500 kg en aanhangwagens: niet meer dan 0,5 keer de lengte van het voertuig met een maximum van 5 meter vanaf het hart van de achteras. Steekt deze lading meer dan 1 meter uit, dan moet de lading voorzien zijn van een markeringsbord.

Voorzijde

  • Personenauto's en bedrijfswagens tot 3.500 kg: maximaal 1 meter voor de auto.
  • Bedrijfswagens zwaarder dan 3.500 kg: niet meer dan 4,3 meter voor het hart van de voorste as.
  • Aanhangwagen: Het is niet toegestaan lading aan de voorzijde te laten uitsteken.

Dit betreft de Nederlandse regelgeving. In het buitenland kunnen er afwijkende regels zijn. Echter voor Oostenrijk en Duitsland kom ik geen relevante afwijkingen tegen. Dus wanneer u de Nederlandse regelgeving volgt zal dit géén probleem geven in de genoemde landen.

De maximaal toegestane lengte van de gehele combinatie is 18.75 m voor Oostenrijk en in Duitsland is dit 18 m. Dat lijkt me in uw geval dus geen probleem