Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schermkap bij uitlaat eraf

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 1 augustus 2019

Bij de uitlaat aan de achterzijde zit een dunne aluminium kap. Vlakbij de katalisator denk ik. Ik denk bescherming voor hitte of steenslag. Deze zat vast met drie bouten. In de kap zijn de gaten te groot geworden voor de bouten waardoor de kap los zat. Ik kon zonder moeite de kap onder de auto vandaan trekken. De kap zat tussen de uitlaat en een grote bak/uitsparing. De auto, een Opel Astra uit 2008 hatchback, rijd prima. Ik ben nu op vakantie, kan het kwaad om voor nu zonder kap te rijden? Ik zal later de kap terug laten plaatsen. Ik heb wat foto's gemaakt maar kan deze helaas niet toevoegen. Ik zou de foto's kunnen mailen indien nodig.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Opel Astra mist een hiiteschild van het uitlaatsysteem.

Meestal betreft het een dunne beplating tussen de katalysator en bodemplaat. De katalysator wordt in de regel zo'n beetje het heetst van het gehele uitlaatsysteem vanaf het uitlaatspruitstuk. Ik vind het niet heel erg bezwaarlijk wanneer u nu zonder dit schild rijdt. In een rijdende situatie is er voldoende rijwindkoeling langs de bodemplaat van de auto, en zal de warmte uitstraling relatief beperkt zijn.

Dat zal wel anders zijn wanneer u gedurende een snelwegrit in een lange file terechtkomt. Dan komt er bij stapvoets rijden wél een flinke hiite vrij met uitstraling naar de bodemplaat. Wanneer de kans groot is dat u bijvoorbeeld gedurende de terugreis veelvuldig in ''zwarte zaterdag'' langdurig fileverkeer terecht gaat komen, zou deze beplating toch wel erg wenselijk zijn. Maar kilometers zonder noemenswaardige opstoppingen maakt de aanwezigheid van deze hitteschild minder noodzakelijk.