Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Quad met Nederlands kenteken in buitenland

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 22 juli 2019

Ik heb een Quad (Yamaha Grizly 660). Wil die graag op vakanties in het buitenland gaan meenemen. Wij slapen in onze bus. Ik ben gehandicapt in mijn benen en de quad kan mijn vrijheid bij het camperen erg vergroten. Wil een speciale aanhanger voor de Quad kopen. Maar zou dan willen weten of en onder welke voorwaarden ik mijn quad kan en mag gebruiken in het buitenland. Onze favoriete vakantielanden zijn Scandinavië (Zweden, Noorwegen, Finland en Denemarken) Schotland gaan we graag heen. En minder vaak Frankrijk, Belgie en Duitsland.

Kunt u mij vertellen of ik in die landen mijn Quad kan meenemen en daar van de openbare weg gebruik mag maken (snelwegen ga ik niet gebruiken). Zijn er in de verschillende landen verschillende voorwaarden?

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U wilt een quad meenemen op vakantie. U vraagt of u daarmee kunt rijden in verschillende Europese landen is toegestaan.

In ieder geval moet de quad zijn goedgekeurd voor de openbare weg. De eisen om in Nederland op een quad te rijden, verschillen per quad. Zo kunnen quads goedgekeurd zijn als bromfiets, driewielig motorrijtuig, personenauto of als bedrijfsauto.

Voor quads die zijn goedgekeurd als bromfiets, gelden de verkeersregels voor bromfietsen en geldt er bijvoorbeeld een helmplicht en moet u een bromfietsrijbewijs hebben. Voor een quad die is goedgekeurd als personenauto, gelden de regels voor personenauto’s. Dit geldt ook voor het rijden met een quad in verschillende Europese landen.

Op onze landeninformatie kunt u per voertuigcategorie nagaan welke (verkeers)regels en rijbewijseisen gelden.