Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Parkeren onder een autohoes

Vraag gesteld door Frans op 28 juli 2019

Ik heb een auto waar ik wat zuiniger op ben, maar die ik wel wekelijks rij. Ik zou hem daarom onder een goede auto hoes willen parkeren, maar wel op straat (ik heb tot op heden nog geen geschikte parkeergelegenheid elders gevonden). uiteraard heb ik een parkeervergunning. Ik kan me echter voorstellen dat er zaken zijn waar ik rekening mee moet houden. Moet de kentekenplaat zichtbaar zijn of kan ik ook gewoon het kenteken op de hoes schrijven? Of is het feit dat de hoe opgetild zou kunnen worden voldoende?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de zichtbaarheid van de kentekenplaat wanneer uw auto op de openbare weg met een hoes is afgedekt.

In de Regeling kentekens en kentekenplaten staat daarover het volgende;

  • De kentekenplaat moet zodanig op het motorrijtuig dan wel de aanhangwagen bevestigd, dat:

    • a. de kentekenplaat en het kenteken aan de achterzijde van het voertuig over de volle, in de bijlage voorgeschreven, oppervlakte zichtbaar is voor een waarnemer, die zich op een afstand van 20 m midden achter het voertuig bevindt,

    • b. de karakters van het kenteken niet door de bevestigingsmiddelen zijn beschadigd, en

    • c. de kentekenplaat aan de achterzijde van het voertuig niet door glas of ander doorzichtig materiaal wordt bedekt.

  • Aan of op het motorrijtuig, de aanhangwagen of de kentekenplaat mag geen teken of middel zijn aangebracht dat de herkenning, daaronder begrepen de herkenning met behulp van technische voorzieningen, van het kenteken bemoeilijkt of kan bemoeilijken.

Volgens deze regelgeving moeten de platen wel zichtbaar blijven bij een parkeerplek op de openbare weg.