Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan ik mijn auto permanent in Spanje stallen?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 31 juli 2019

Mijn oude auto is weinig meer waard maar nog in goede staat. Ik overweeg om de auto pemanent in Spanje te stallen en alleen daar te gebruiken. Wij verblijven ongeveer 5á6 maanden per jaar in Spanje. Idee heen en weer vliegen daar een auto ter beschikking te hebben (de auto kan in een garage gestald worden. Kan dit juridisch; moet ik eens per jaar terug voor keuring? Moet ik de auto invoeren in Spanje? Kan ik er beter daar een kopen ?Hebt u nog andere opmerkingen.
Daar ik in het proces van aankoop voor een andere auto zit heb ik een beetje haast; anders gezegd ik heb te laat aan het probleem gedacht.

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U wilt weten wat u moet doen, wanneer u uw auto permanent in Spanje stalt.

Wanneer u uw auto met Nederlands kenteken permanent in Spanje wilt stallen, dan moet u de registratie van de auto bij de RDW beëindigen en in Spanje registreren. U moet dan voldoen aan de Spaanse eisen, die gelden voor het bezit en gebruik van een auto. U krijgt een Spaanse kenteken, moet de auto verzekeren en u moet inschrijvings- en motorrijtuigenbelasting betalen.

Wanneer u niet langer dan 6 maanden uw auto in Spanje stalt verblijft, hoeft u uw auto niet in Spanje in te schrijven. Uw auto mag ingeschreven blijven in Nederland. U moet dan wel voldoen aan de Nederlandse eisen. Dat betekent onder meer dat u de auto moet laten keuren voor de APK en dat deze verzekerd moet zijn.

Meer informatie kunt u vinden op de website van de RDW en van de Europese Unie.