Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoeveel liter CNG gaat in 1 liter?

Vraag gesteld door W. Oostinga op 2 augustus 2019

Ik ben op zoek naar occasions op CNG OF LPG. Echter om de kosten goed te kunnen vergelijken tussen auto's op LPG en CNG heb ik het aantal liters per kg nodig. Op de RDW-site en autosites wordt het verbruik bij CNG-auto's in liters vermeld, de tank van een CNG-auto wordt ook in liters vermeld. Mijn vraag is dus: Hoeveel liter CNG-gas gaat er in 1 kg CNG-gas?

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

CNG wordt, in tegenstelling tot LPG, als gas getankt en als gas in de auto opgeslagen. Vanwege het volume gebeurd dat onder hoge druk (200 bar). De opgave van de tankinhoud en het verbruik is in kg/100 km en niet liter per 100 km. Het komt inderdaad wel regelmatig voor dat er op sites en ook wel in folders of prijslijst bij CNG auto's ook l / 100 km staat, vermoedelijk omdat het standaard format niet eenvoudig te wijzigen is.

Verder hebben CNG auto's, net als LPG auto's ook een benzinetank en dus ook een benzineverbruik. Voor een CNG tank is zo rond de 15 kg tankinhoud gangbaar en dan in de regel een gemiddeld praktijkverbruik van ergens tussen de 6 en 7 kg / 100 km.

De vraag hoeveel liter CNG gas er in 1 kg gaat is niet zo eenvoudig te beantwoorden omdat het sterk afhankelijk is van temperatuur en druk. De standaard opgave van de dichtheid is bij 0 graden en 1 bar druk. Aardgas heeft dan een dichtheid van ongeveer 0,83 kg / kubieke meter (m3) maar goed dit zegt niet zoveel over de dichtheid bij 200 bar.