Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welk rijbewijs?

Vraag gesteld door Michel op 17 juli 2019

Goedendag,  ik werk op dit moment als buschauffeur en wil gaan solliciteren voor ambulancechauffeur. Er staat in de functie eisen dat er minimaal rijbewijs c1 voor nodig is. Volgens mij zit een ambulance in de dezelfde categorie als een camper en daar is rijbewijs d ook voldoende. Kunt u mij vertellen of rijbewijs d ook gebruikt mag worden voor een ambulance?

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U werkt op dit moment als buschauffeur en u wilt gaan solliciteren voor ambulancechauffeur. In de functie-eisen ziet u dat er minimaal rijbewijs C1 benodigd is. U vraagt zich af of rijbewijs D ook voldoende is.

Het C1 rijbewijs geldt voor campers of lichte vrachtwagens. Ik kan me voorstellen dat een ambulance, anders dan in de categorie voor het rijbewijs D, een zwaarder voertuig betreft en daardoor het rijbewijs C1 behaald dient te worden. Om daarover uitsluitsel te krijgen kunt u het beste contact opnemen met de instelling waar u wilt gaan solliciteren. Houdt er ook rekening mee dat er naast het vervoer technische gedeelte ook een medisch-assisterend gedeelte benodigd is als ambulancechauffeur.