Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Toyota Prius of Verso

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 22 juli 2019

Vanwege gezinsuitbreiding zijn wij op zoek naar een betrouwbare 7-zitter, waar we een hoop jaren mee kunnen rijden (we rijden ca. 20.000 per jaar). Ons budget is max. 15.000. Nu hebben we ons oog laten vallen op een Toyota Prius wagon of een Toyota Verso. We hebben een lichte voorkeur voor de Prius, maar twijfelen toch erg over de hoge km-stand (150.000 tov 85.000 van de Verso, beide auto’s uit 2012). Is de Prius in dit geval een verstandige keuze of kunnen we beter voor de Verso met minder op de teller gaan?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een 7-persoons auto met de twee genoemde Toyota modellen als gegadigden.

De Toyota Prius Hybrid heeft een zeer betrouwbare status en zijn er amper gebreken bekend volgens de Wegenwacht in onze occasiontest.
In Duitsland is de Prius ook meerdere keren gekozen als meest betrouwbare autro. Ik begrijp dat 150.000 km best een hoge kilometrage is, maar gezien het hoge niveau op het gebied van duurzaamheid en bedrijfszekerheid durf ik gerust nog vele betrouwbare jaren te voorspellen. Hoewel een lagere tellerstand wel een pre is wanneer u de intentie heeft er zo'n 20.000 km per jaar mee te rijden. Na 5 jaar staat er dan zo'n 250.000 km op de teller en zal de afschrijving wel wat harder gaan doortikken. Maar over de betrouwbaarheid wat mij betreft geen discussie.

Ook over de Verso bericht de Wegenwacht zeer positief in de occasiontest. Wat dat betreft heeft u aan de genoemde modellen per defintie een vertstandige koop wanneer het een betrouwbare gezinsauto moet zijn. Een pre voor de Prius is een gunstiger brandstofverbruik, hoewel de hogere massa wel een hoger MRB tarief laat zien. Wanneer u twee specifieke Verso en Prius kandidaten op het oog heeft kunt u óók ons Autokosten programma raadplegen. Zo krijgt u op basis van de aanschaf, kilometrage en geplande gebruiksjaren en kilometerprijs te zijn. Misschien helpt dat u óók om uiteindelijk de juiste keuze te kunnen maken.