Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stuur trilt bij 120 km

Vraag gesteld door M. Bos op 21 juli 2019

Als ik op de snelweg rijdt, 120km, dan trilt mijn stuur. Zelf de twee voorvelgen goed gebalanceerd, maar het stuur trilt nog. 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U meldt dat uw auto trilt bij 120 km/h.
 
Onbalans in de band/velgcombinatie of in iets dat met dezelfde snelheid meedraait is een bekende veroorzaker van trillingen. Bij onbalans is de snelle trilling meestal pas voelbaar vanaf 110 km/h.
Trillingen kunnen naast onbalans in een band/velgcombinatie ook ontstaan door kromme velgen, hoogteslag (onrondheid in de band), andere afwijkingen in de banden, een scheef gemonteerde velg door vervuiling tussen velg en naaf.


De banden en velgen kunnen snel gecontroleerd worden door ze op de brug te laten draaien. Een hoogteslag of slinger in de velg is dan meteen zichtbaar.


Als een trilling in de auto meteen verdwijnt zodra u gas loslaat, dan gaat de aandacht uit naar de homokineten van de aandrijfassen. Dat zijn de 'gewrichten' aan de uiteinden van de aandrijfassen, die ervoor zorgen dat er aandrijfkracht kan worden overgebracht, maar dat de wielen ook kunnen sturen en in- en uitveren. Een kapotte homokineet komt wel vaker voor, meestal bij hogere kilometerstanden. De aandrijfassen moeten vrijwel altijd in zijn compleetheid worden vervangen. Ik adviseer eerst een monteur diagnose te laten stellen en te laten proefrijden.