Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Start niet na twee weken stilstaan

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 9 juli 2019

Ik heb een Hyundai i10 1.1 active cool 2009. Sinds dit jaar heb ik last dat de auto niet start na twee weken stilstaan dan is de accu leeg. Ik ben al bij de garage geweest die hebben de accu helemaal gecontroleerd en die was goed. Er wordt maar gezegt dat het komt dat ik te weinig rijd. Ik denk zelf dat het iets is dat mijn accu leeg trekt. De accu die er in zit is pas 2 jaar oud.
Ik ga binnen kort weer naar de garage toe om het na te laten kijken hij start nu weer niet.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De accu van uw Hyundai i10 loopt snel leeg bij niet gebruiken van de auto.
 
Als eerste zou ik de lekstroom laten meten. Dat is het stroomverbruik van een auto terwijl het elektrisch systeem in rust staat. Normaal gesproken is dat van een auto van deze generatie tussen de 30 en 80 mA (0,04 - 0,08 Ampère).
 
Als het boven de 0,1 Ampère komt, dan spreken we van een bovenmatig stroomverbruik in ruststand, en moet de oorzaak worden opgezocht en verholpen. Bij een lagere lekstroom moeten we de oorzaak van de lege accu ergens anders zoeken. Eén mogelijke oorzaak is niet-frequent gebruik van de auto voor enkel korte stukjes. De dynamo en accu werken dan goed, maar toch kan het zijn dat de accu niet volledig geladen is als u de auto na een ritje weer voor 14 dagen parkeert.  De dynamo moet namelijk wel genoeg tijd krijgen om de accu volledig op te laden. Bij lange ritten tussen de lange stilstand is dat geen probleem, maar bij het rijden van korte stukjes kan de dynamo het niet bijbenen. Het mankement is dan een gevolg van gebruiksomstandigheden. Tussentijds bijladen met een acculader of regelmatig een langere rit maken is dan de enige oplossing