Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe kan ik mijn tol in Portugal achteraf betalen?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 14 juli 2019

Gister op tolweg in Portugal gereden met alleen elektronische registratie. Hoe kan ik mijn boete ontlopen en als nog betalen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of en hoe u het Portugese tolgeld alsnog kunt betalen en de boete ontlopen.

Op onze pagina Tol in Portugal staat de volgende info;

  • Op een aantal snelwegen (zonder tolpoorten) kan de tol uitsluitend elektronisch betaald worden. De trajecten worden aangekondigd met de aanduiding Electronic toll only of Portagem electronica bij de oprit. Op tolwegen van Brisa kan ook elektronisch betaald worden. Er zijn verschillende betaalmogelijkheden. We hebben hieronder 5 mogelijkheden op een rijtje gezet.
  • Voor gebruik van sommige elektronische toltrajecten is online achteraf betalen (tol + administratiekosten) mogelijk via pagamentodeportagens.pt. Op deze website staat een kaartje en een lijst met trajecten van de aangesloten tolmaatschappijen. Veelal kan het voldoen van de tol pas na dertig dagen. Voor auto's met een Portugees kenteken (bijvoorbeeld huurauto's, zie hieronder) kan betaling achteraf ook binnen vijf dagen in een 'payshop' of op het postkantoor.
  • Wie geen tol betaalt via een van de elektronische mogelijkheden, riskeert een boete van 7,5 keer het toltarief. De boete bedraagt minimaal € 25 en wordt gestuurd naar je thuisadres.