Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geluid

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 21 juli 2019

Ben sinds 1969 lid van de anwb. met nr. 119 088 649 en heb een vraag over mijn auto
Heb een Skoda Octavia met kenteken 59GRS3.
Sinds enige tijd maakt de auto duidelijk meer geluid bij ongeveer 80 km. p uur en zo rond de 110 km. Het is niet de knalpijp.

Ook het profiel van de banden is nog ruim voldoende. Auto heeft trouw alle beurten gehad en moet in augustus weer voor een beurt en de apk. Auto heeft 165.745 km. er op zitten
Graag zou ik van u willen weten wat mogelijk de oorzaak zou kunnen zijn om zo wat beslagen met informatie naar de garage te gaan.

Hopend dat u mij uw mogelijke diagnose wilt laten weten teken ik

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U meldt een bijgeluid in uw Skoda Octavia. Een sluitende diagnose van een geluid kan ik helaas niet geven, zeker als het geluid verder niet gedefinieerd is. Het wordt dan een te grote gok. Ik waag hem toch.  
Het zou veroorzaakt kunnen worden door gecupte banden. Met cuppen van banden wordt bedoeld dat er een slijtagepatroon in de profielblokken vormt. Het is een bekend verschijnsel, vooral bij de achterbanden van voorwielaangedreven auto's. Met name de binnenschouders hebben op dit type auto vaak last van cuppen.
Een cuppende band is makkelijk te herkennen wanneer je met de vlakke hand tegen en met de draairichting mee wrijft en je voelt duidelijk een zaagtandachtig oppervlak. Dit zaagtandachtige oppervlak kan naarmate de slijtage erger wordt bijgeluiden en trillingen opleveren die in de auto waarneembaar zijn. Het geluid van een band met zaagtandprofiel kan in de auto goed hoorbaar zijn en lijkt erg op het geluid van een versleten wiellager. Het wordt ook wel omschreven als zingend, zoemend of brommend.

Als de banden niet de oorzaak zijn zult u dus uw wiellagers moeten (laten) controleren. Naar de garage zult u toch moeten. Dan kan de monteur even een stukje rijden en het geluid zelf aanhoren. Misschien is het wel heel wat anders ;-).