Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gekraak onderstel

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 13 juli 2019

Ik heb sinds kort een Honda civic 1.8 uit 2009 met 95000 km op de teller.  Ik heb een probleem met de ophanging van de auto; die kraakt en bonkt (alsof er iets tegen de onderkant van de auto aanknalt) vreselijk en met name als het regent, met droog weer ook af en toe maar in veel mindere mate. De garage heeft de schokdempers vervangen want die waren slecht maar verder hebben ze niets kunnen vinden. Nergens geen speling dus het moesten wel de schokdempers zijn aldus de garage. Het heeft alleen niets geholpen. De auto kraakt en bonkt nog steeds vooral met regen dat het een lieve lust is. Soms is het gekraak zo erg dat je denkt dat er van alles afbreekt.  Soms komt het vanuit de linker wielkast en soms weer rechts. Het geluid is niet te reproduceren en doet zich voor op onverwachte momenten echter wel bij lage snelheden binnen de bebouwde kom. Weggedrag is verder goed. Wat zou het nog kunnen zijn ?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U omschrijft een bijgeluid bij uw Honda Civic.

Een diagnose op afstand zonder het geluid te kunnen waarnemen is altijd lastig. Ik denk echter aan twee mogelijkheden. Missschein de homokineet van de aandrijfas. Dat zou u simpel ook moeten kunnen waarnemen door op een parkeerterrein een scherp bochtje te draaien met het stuur in de uiterste stand naar links of naar rechts. Met een beetje het gas erop zou u dan een bonkend bijgeluid moeten horen. Dan is er sprake van een defecte homokineet op één of beiden aandrijfassen.

Het kan ook zijn dat het geluid hoorbaar is op oneffenheden of bij inveren zoals verkeersdrempels. Dan denk ik aan de stabalisatorstang die erg kan kraken in de rubbers of rammelen. Maar beide genoemde componenten moeten toch redelijk goed te checken zijn op dergelijke bijgeluiden.