Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Denemarken kind in de auto

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 19 juli 2019

Mag een kind van 5, 1.07m en 22 kilo voorin in de auto zitten. En mag dat ook in Duitsland en moet de airbag dan aan of uit?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het gebruik van een kinderzitje.

Groep II en III worden vaak samengevoegd in één stoeltje de zogenaamde zitverhoger, die al dan niet met een rugleuning wordt aangeboden. Het kind wordt in dit stoeltje met de 3-punts autogordel vastgezet. Gezien de leeftijd en het gewicht van uw kind is dit een geschikt kinderbeveiligingsmiddel en mag deze ook voorin mét airbag aan maar bij voorkeur met de autostoel in de achterste stand. Ik wil benadrukken dat In Nederland kinderen tot een lengte van 1,35 meter in de auto vervoerd moeten worden in een goedgekeurd kinderzitje.

In de Europese Richtlijn staat dat kinderen kleiner dan 1,50m vervoerd moeten worden in een (EU-)goedgekeurd en passend kinderbeveiligingsmiddel. Passend wil zeggen dat het afgestemd moet zijn op het gewicht en de lengte van het kind. Als je hiervan uitgaat bij het reizen door Europa dan zijn er geen problemen te verwachten. Dezelfde Europese Richtlijn biedt mogelijkheden voor uitzonderingen. Nederland heeft gebruikt gemaakt van een uitzondering, zodat hier een kinderbeveiligingsmiddel verplicht is voor kinderen tot een lengte van 1.35m.

Dus met uw kind in een geschikt kinderbeveiligingsmiddel mag de bijrijderszitplaats benut worden en met de rijrichting mee hoeft de airbag niet uit. Bij voorkeur dus wél de stoel naar achteren. Dan voldoet u keurig aan de wet, ook voor Duitsland en Denemarken.

Zie eventueel aanvullend Autostoeltjes: de regels.