Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zonder enige vorm van waarschuwing is mijn motorblok gescheurd

Vraag gesteld door M. Broers op 9 juli 2019

Vorig jaar mei kochten wij een Ford Focus van 4 jaar oud, bij een garage, omdat je nu eenmaal niet verrast wil worden.110.000km.  3 cilinder ECO bouwjaar 2014. 4 weken geleden stopte de auto ermee en dus de ANWB erbij gehaald. die kon het euvel niet vinden, maar kreeg hem toch aan de praat, waardoor ik toch naar huis kon rijden. Wij hebben hem toen naar de garage gesleept, waar naar wij het foute bericht kregen dat het heel veel geld ging kosten. Hij zei dat hij het vaker had gehoord van deze soort auto's.  Toen de auto gerepareerd was,  vertelde hij nog dat in de nieuwe motoren wat aanpassingen waren gedaan, wat bij mij verteld dat deze motoren kinderziektes hebben en dat ik mij een proefkonijn voel. Ford is dus in gebreken gebleven, maar ook de garage. Alleen ik moet er voor boeten. Hoe kon ik weten dat er iets fout zat in de motor, niets maar dan ook echt niets gaf ook maar enige vorm van waarschuwing. Wat kan ik doen om mijn recht te halen, ik voel mij echt benadeeld.
 

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U hebt in 2018 een 4 jaar oude Ford Focus gekocht met 110.000 km op de teller. Een maand geleden heeft de auto (de motor) het begeven. De garage heeft de motor gerepareerd of vervangen. U wilt weten wat uw rechten zijn.
 
Wanneer u een auto koopt, heeft u recht op een auto die voldoet aan de redelijke verwachtingen die u op grond van de koopovereenkomst mocht hebben. Dit is het conformiteitsvereiste, ook wel ‘wettelijke garantie’ genoemd. Wanneer een auto een gebrek heeft, waardoor die niet voldoet aan de redelijke verwachtingen, dan heeft u recht op kosteloze reparatie of vervanging.
 
U moet de verkoper aanspreken, hij is immers de partij met wie u de overeenkomst heeft gesloten.
 
Wat u had mogen verwachten van de auto, is onder meer afhankelijk van de leeftijd van de auto, het aantal kilometers dat ermee is gereden en de prijs die u ervoor hebt betaald. Zo mag je van een nieuwe auto meer verwachten dan van een gebruikte auto uit 2014 met 110.000 km op de teller. Bovendien is van belang wat de verkoper bij de koop heeft verteld over de staat van de auto. Hij moet vertellen wat hij weet of had moeten weten van de auto.
Bij de koop van een tweedehands auto heeft u als koper een onderzoeksplicht naar de staat van de auto. Als vuistregel geldt ‘hoe ouder de auto, hoe meer onderzoek de koper moet (laten) doen naar de staat van de auto.
 
U hebt echter geen recht op kosteloze reparatie of vervanging als het gebrek door slijtage of verkeerd gebruik door uzelf is ontstaan.
 
Waardoor het de motorproblemen precies zijn ontstaan, is onduidelijk. U kunt overwegen een expertise daarnaar te laten verrichten. Voor informatie over zo'n expertise kunt u terecht bij CED  Als dan blijkt dat u de problemen niet hoefde te verwachten, kunt u de verkoper daarop aanspreken.
 
Op onze website staat een stappenplan. U kunt dit gebruiken om de verkoper aan te spreken op non-conformiteit.