Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke auto tweedehands aanschaffen

Vraag gesteld door op 8 juli 2019

Wij rijden nu een Volvo S60 uit 2001, deze begint nu gaat dure reparaties krijgen van tussen de 1000-1500 euro. Aangezien de auto op leeftijd is en er steeds meer rare mankementen komen is het tijd om een andere te kopen.
Wij zitten te twijfelen tussen een Volvo S80 2008-2010 benzine of een Mitsubishi Outlander PHEV 2013-2014. Alleen wat is nu een verstandig keuze. De PHEV zou voordeliger zijn in wegenbelasting tot 2020 maar daarna.....?
De Volvo S80 rijdt natuurlijk erg fijn en is ruim. We hebben een sterke auto nodig voor de Caravan en rijden 200000 per jaar.
Dus wat moeten we kopen en wat is van belang, jong met veel kilometers of oud met weinig kilometers. We hebben max 15000 te besteden. Kunt u ons advies geven wat we het beste kunnen doen, op zich is onze "oude" Volvo S60 redelijk goed, maar heeft problemen met het stuurhuis en krijgt steeds meer electrische storingen van de verlichting, waarschijnlijk relais die vervangen moeten worden.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U zoekt een geschikt alternatief voor uw huidge auto.

Op zich is een investering van 1000-1500 euro nog wel redelijk wanneer uw huidige auto géén andere toekomstige gebreken laat zien. Het mag geen bodemloze put gaan worden. Stel dat u vervolgens zo nog twee jaar verder kunt dan zijn dit desondanks goedkope kilometers. Afschrijving heeft de auto niet meer en zo lang mogelijk doorrijden is economisch gezien dan de goedkoopste oplossing.

Wanneer u echter al langer het plan heeft de auto weg te doen is dit juist het goede moment. Er zijn immers kosten en dat zou u ook in een vervangende auto kunnen stoppen. Het halftarief aan MRB bij de Outlander blijft onzeker of en hoe dat er na 2020 uit gaat zien. Dat is best een risico op langer termijn en kan het u uiteindelijk vanwege de hoge massa ineens in een MRB prijzig blok aan uw been worden. Met een S80 kunt op langer termijn wat kosten betreft wat meer de klok op gelijk zetten. Met ons Autokostenprogramma zou u van een beoogde kandidaat S80 op basis van jaarkilometrage en geplande levensduur bekijken wat de kilometer- of maandkosten.

In uw zoektocht naar een vervangende auto is de leeftijd ondergeschikt aan de kilometrage waar duurzaamheid toch meer aan gerelateerd is. Een S80 met een nette kilometerstand, maar één of twee jaartjes ouder, zou met een lang geplande gebruiksduur dus de voorkeur krijgen. Maar zoals gezegd is de rit wat langer uitzingen met uw huidige auto zeker nog een alternatief. Misschien dat uw garage op basis van de huidige staat en conditie nog een inschatting kan maken of toekomstige gebreken zich inmiddels lijken aan te dienen. Dan is het misschien wél verstandig er een streep onder te zetten.