Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voorrang tram bij stoplicht

Vraag gesteld door op 9 juli 2019

Een tram van HTM heeft auto total loss gereden bij stoplicht. Auto trok op nadat licht groen werd, werd geschept door tram en meters meegesleurd. Er zijn getuigen. HTM stelt dat de getuigenverklaring niet doorslaggevend kan zijn omdat een groen licht niets zegt over "de negenoog". De getuigenverklaringen en verklaring van trambestuurder niet geheel (snelheid auto: getuigen langzaam, vanuit stilstand vs trambestuurder: hoge snelheid; trambestuurder : belsignalen, getuigen en auto niet gehoord).  Vragen: heeft tram altijd voorrang, ook al rijd je door een groen licht? HTM reageert niet op brieven, wat kun je hieraan doen? Proceskosten waarscijnlijk te hoog gezien schade auto
 

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U heeft met uw auto een aanrijding met een tram gehad. U had groen licht. De verklaringen van de getuigen en de trambestuurder lopen uiteen. U wilt weten of een tram altijd voorrang heeft. Daarnaast wilt u weten wat uw juridische mogelijkheden zijn.

Op zich hebben trams altijd voorrang, maar als er verkeerslichten zijn, dan gaan die voor. Het lijkt mij dat als u groen licht heeft, de tram rood licht moet hebben gehad. Maar dat zal u moeten bewijzen. Als eiser moet u bewijzen wat de toedracht van de aanrijding is geweest en dat u geen enkel verwijt te maken valt om voor vergoeding van uw schade in aanmerking te komen. 

Wanneer u een rechtsbijstandverzekering heeft afgesloten, kunt u uw zaak bij die verzekeraar indienen. Is dat niet het geval, dan rest u niets anders dan naar de rechter te gaan. Afhankelijk van de hoogte van de schade is het raadzaam om eerst juridisch advies in te winnen van een advocaat. Vaak hanteren advocaten hiervoor een goedkoper tarief. 

Meer informatie over aansprakelijkheid bij een aanrijding vindt u op onze website.