Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Volkswagen kopen en onderhouden bij dealer of garage?

Vraag gesteld door op 9 juli 2019

Ik wil graag een tweedehands Volkswagen tiguan kopen en vroeg mij af of ik dit het beste bij de dealer kan doen of ook via een Bovag garage. Ik heb wel eens gehoord dat dealer garages betere software hebben om auto’s uit te lezen of hebben Bovag garages dat ook?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of u beter een gebruikte auto bij de dealer kunt kopen óf is een universele Bovag garage ook prima.

Een dealer vertegenwoordigt een of meerdere automerken. Een dergelijk bedrijf verkoopt naast nieuwe, ook gebruikte auto’s. Steeds meer dealers beperken zich in hun aanbod tot gebruikte auto’s van het eigen merk. Andere bieden ook auto’s van andere merken aan, die ze bijvoorbeeld hebben ingeruild. Op hun auto’s wordt in de regel tenminste 6 maanden BOVAG-garantie gegeven.
Vrijwel elk merk heeft een eigen ‘occasionlabel’ voor auto’s die aan zeer hoge eisen voldoen en dan worden geleverd met een nog veel betere en meer uitgebreide garantie dan alleen de BOVAG-voorwaarden. De dealer heeft in vergelijking met een universele garage wel meer merk en type auto gerelateerde kennis en ervaring. Voor het reguliere onderhoud is dat niet per definitie een voordeel maar wel wanneer die specifieke kennis echt nodig is. Bijvoorbeeld bij bepaalde klachten of storingen. Dat is ook de reden dat is de meeste gevallen een merkdealer een hogere prijs vraagt voor z'n occasion.

Professionele Bovag aangesloten autohandelaren hebben een goede naam te verliezen. BOVAG garantie is voor de consument een belangrijke zekerheid als stok achter de deur. Gemiddeld zal een identieke auto bij de occasion handel iets goedkoper zijn dan bij een dealer. Wanneer dat een wezenlijk verschil is, is een koop bij een Bovag aangesloten garage een verantwoorde transactie. Wanneer dat verschil te verwaarlozen is heeft een dealer wellicht een streepje voor, met name vanwege de wat meer merk gerelateerde kennis. Overigens kunnen de meeste universele garages tot zekere hoogte auto's óók uitlezen. Maar dealers zijn meer op de hoogte van modificaties en staan nauw in contact met de importeur. Bijvoorbeeld ook wanneer er nieuwe updates beschikbaar zijn. Dat maakt een dealer dus wat dat betreft wat exclusiever met vaak een hoger prijskaartje.