Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verstuiver

Vraag gesteld door op 11 juli 2019

Gisteren auto gestopt midden op rijksweg, weggesleept, oorzaak brandstofleidingen los naar verstuiver.

vw 2.0 tdi v16 245.000 km

garage zegt verstuiver defect a 950 excl,
garage zegt er kan er morgen weer een verstuiver defect gaan,verstuiver heeft al veel werk gedaan.

vraag is het normaal,en  is de kans groot dat er morgen weer een verstuiver defect gaat ,auto zakt in elkaar en staat dan stil ,op de rijksweg gevaarlijk en heel onprettig.
moet ik ze alle 4  vervangen ?

kan het kloppen dat de brandstofleiding los trilt,als de verstuiver defect is?

(bij de laatste beurt ,had ik bij thuiskomst een dieselspoor achter me,monteur was vergeten leiding vast te zetten. inmiddels al 25.000 km gereden na de laatste beurt,september 2018

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Volgens de garage is er een verstuiver defect nadat u onderweg gestrand bent met een lekkende brandstofleiding.

Dat laatste zie ik niet als een indicatie dat er dan sprake is van een defecte verstuiver. Een versleten verstuiver laat zich vaak gelden door afnemende motorprestaties, rook ontwikkeling, slecht starten en hoog brandstofverbruik. Aan de andere kant kunnen versleten verstuivers zich aandienen vanaf zo'n 150.000 km en sluit ik de diagnose van de garage ook weer niet uit. Hoewel het eerdere avontuur van een loszittende leiding vlak ná de beurt uw garage ook weer niet meteen het voordeel van de twijfel geeft.

Ik weet niet of uw auto inmiddels wel weer rijdbaar is maar misschien dat u een second opinion zou kunnen overwegen. Het gaat immers om een fikse investering. In Harderwijk zit een echte diesel diagnose specialist en bij u dus redelijk in de buurt. Misschien dat hun bevindingen wat genuanceerder zijn óf dat de noodzakelijke reparatie daar misschien wat minder prijzig is.