Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rij historie verklaring t.b.v. gebruik auto van Candese familie in Canada

Vraag gesteld door op 5 juli 2019

Mijn zoon van 18 is voor 6 weken op vakantie bij familie in Canada. Hij heeft een Nederlands rijbewijs en mag daar gebruik maken van de aanwezige auto's. Voor de Canadese verzekering van de betreffende familie moeten regelmatige bestuurders worden aangemeld bij hun verzekeringspolis. Hiervoor is onder andere aan rij historie verklaring (driver abstract in Canada) nodig waarin bijvoorbeeld vermeld staat of je overtredingen hebt begaan, punten op je rijbewijs geregistreerd hebt etc.
Ik heb inmiddels navraag gedaan bij CBR, RDW en mijn verzekeringsmaatschappij. Geen van allen kan mij helpen. Op welke manier kan mijn zoon toch gebruik maken van auto's in Canada (zonder te huren) en daarbij wel goed verzekerd zijn?
Alvast bedankt.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

Uw zoon (18) is op vakantie in Canada. Hij zou daar gebruik willen maken van de auto van de familie waar hij verblijft. De verzekeringsmaatschappij vraagt echter om een historie van zijn rijgedrag.

Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Canada, ook bij het huren van een voertuig. Vaak wordt wel gevraagd om een IRB of een bepaalde minimale leeftijd door verhuurbedrijven. Bij uitlenen is het niet de verhuurder die eisen kan stellen, maar wel de verzekeringsmaatschappij van de auto. Deze moet het risico kunnen inschatten van het verzekeren van uw zoon als bestuurder. Er kunnen dan bijvoorbeeld vragen worden gesteld over rijervaring. U kunt strafpunten op uw rijbewijs opvragen bij Regionaal of speciaal kantoor van het Openbaar Ministerie in uw regio.

Wij hebben over de door u gevraagde verklaring geen verdere informatie. Het is aan te raden om in Canada bij de verzekering zelf na te vragen welke informatie nodig is, zodat u dit met uw Nederlandse WA verzekeraar kunt bespreken.