Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Raakt diesel rijden uit de gratie?

Vraag gesteld door S.E. Boonzaaijer op 10 juli 2019

Wij overwegen een nieuwe diesel bestelbus (Ford Transit Custom met dubbele cabine en verlengde laadruimte) aan te schaffen, die wij grijs kunnen rijden met onze stichting. De vraag rees of de auto over een aantal jaar nog verkoopbaar zou zijn, omdat diesels uit de gratie zouden raken en benzine, hybride en elektrisch aangedreven voertuigen hun opmars maken.
De mensen met wie ik sprak waren daar heel stellig in, maar zelf kon ik weinig vinden op internet wat daarop duidde.
Misschien heeft de ANWB daar meer kijk op.
Ook weet u misschien of het waar is dat sommige diesels een 'schonere' uitstoot kunnen hebben dan benzinemotoren, door de roetfilters en dergelijke.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of de aanschaf van een nieuwe bestelbus nog wel diesel zou moeten zijn.

De moderne bedrijfswagen diesel van nu heeft nog ruim voldoende bestaansrecht om daar nog moeiteloos en zonder milieu gerelateerde hindernissen te mogen rijden in het stedelijk gebied. Bij de aanschaf van een nieuwe bus is diesel dus nog steeds de meest logische keuze. Wellicht klinkt dat wat tegenstrijdig gezien de negatieve status waarmee diesel te kampen heeft. Maar ik wil vooral benadrukken dat dit geldt voor de oudere generatie met een beduidend hogere uitstoot aan NOx en fijnstof. Diesel is en blijft voorlopig nog voor u de beste en meest logische keuze.

Bij de nieuwe dieselmotoren (6c, 6d-TEMP en 6d) valt de uitstoot van fijnstof en stikstofoxyde héél erg mee. Wat dat betreft treft u met de moderne euro 6 diesel een zeer schone bedrijfswagen en zie ik geen reden te kijken naar een alternatief in de vorm van benzine of elektrisch waar eigenlijk geen noemenswaardig aanbod is. De bedrijfswagen markt komt wat dat betreft voorlopig nog niet beeld wanneer het gaat om de transitie om van fossiele brandstof de definitieve overstap te maken naar elektrisch. Die inzet is nog maar net gemaakt bij personenauto's en dat is tóch een proces waar wellicht decennia voor gereserveerd moet worden.