Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Milieustickers nodig voor Frankrijk en Spanje?

Vraag gesteld door E. van Deursen op 10 juli 2019

Wij reizen met de auto naar Spanje, overnachting in Bezier. Hebben we voor Frankrijk en Spanje een milieu sticker nodig?  

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of u voor de reis via Frankrijk naar Spanje een milieusticker nodig heeft.

Alle Franse steden en departementen kunnen een milieuzone instellen, permanent óf tijdelijk bij ernstige smogvorming zoals bijvoorbeeld op de Route de Soleil. Ons advies is derhalve: Ga je naar Frankrijk en komt je voertuig in aanmerking voor een milieusticker, bestel er dan een, voor de prijs van € 4,76 hoef je het niet te laten. Je komt dan niet voor verrassingen te staan zoals een plotseling ingestelde tijdelijke milieuzone.

Zie aanvullend onze pagina Milieuzones in Frankrijk.

Spanje heeft in navolging van andere Europese landen ook milieuzones ingevoerd. Madrid en Barcelona hebben een milieuzone (zona de bajas emisiones; lage-emissiezone) die alleen toegankelijk is voor voertuigen met een geldige milieusticker. De regels gelden ook voor buitenlandse voertuigen. Wanneer dat geen geplande bestemmingen zijn is een Spaanse sticker dus niet nodig.

In sommige Spaanse steden worden milieuzones ingericht om de luchtkwaliteit te verbeteren en meer ruimte te scheppen voor omwonenden. Deze autoluwe zones worden aangegeven met borden met het opschrift Area de prioridad residencial (APR, zone alleen toegankelijk voor vergunninghouders). Het inrijden van een APR kan forse boetes opleveren en het is zaak goed op de borden te letten en ze niet te negeren. Er wordt met behulp van camera's gecontroleerd.

Zie aanvullend onze pagina Verkeersregels in Spanje met ook alles over de Spaanse milieuzones.