Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is Toyota Auris Wagon hybrid 2015-2019 geschikt voor kortere mensen of zijn er betere alternatieven?

Vraag gesteld door op 8 juli 2019

Wij rijden in nu een Volvo V40 uit 2000 en zijn daar erg tevreden over. Wij oriënteren ons op een jongere auto. Mijn vrouw is 1.55. Wij hebben gereden in een Toyota Auris wagon Hybride uit 2015. De stoel is dicht en hoog met direct aansluitend een dichte hoofdsteun. De hoofdsteun begint op ooghoogte van mijn vrouw en steekt ver boven haar hoofd uit. Is dit bij alle Toyota Auris wagon 2015-2019 het geval? Betekent dit meer kans op whip lash bij een aanrijding voor mijn vrouw? Of is het geen bezwaar als de stoel het hoofd opvangt bij een aanrijding? Kunnen wij beter een Volvo kopen? Welke merken hebben de meest geschikte stoelen voor ons?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of de beoogde Toyota Auris Wagon wel een geschikte kandidaat is vanwege de geboden veiligheid van de stoel en hoofdsteun m.b.t. de lichaamslengte van uw vrouw.

Whiplash is een ontstaan letsel aan rug of nek wanneer bij een ongeval of andere situatie het hoofd krachtig vóór en achteruit bewogen wordt. Het mag bekend zijn dat daar tal van lichamelijke aandoeningen uit kunnen ontstaan die zich ook vaak lang na het ongeval laten gelden of zelfs altijd blijven opspelen.

In dit geval kan er gezien de lengte van uw vrouw bij een aanrijding niet de situatie ontstaan dat haar hoofd met een klap naar achteren gaat. Die steun wordt weldegelijk geboden door de rugleuning waar feitelijk een hoofdsteun voor is uitgevonden. Het hoofd kan onvermijdellijk ook met een forse kracht naar voren kantelen maar vervolgens met een harde klap naar achteren echter niet. En dat zijn wel de ingrediënten die mogelijk een zeer vervelende whiplash kan opleveren. Wat ons betreft is de keuze voor de genoemde Auris géén bezwaar en zie ik geen reden om uit te kijken naar een alternatieve auto. En vermoedelijk zal dit toch nagenoeg een overeenkomstige ervaring zijn bij andere auto's omdat de gemiddelde autostoel toch wat meer gericht is op net wat meer lichaaamslengte. Maar zoals gezegd zie ik het whiplash risico in deze situatie zeker niet en hoeft de Auris daarom géén ongeschikte kandidaat te zijn.