Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Import vanuit Tsjechië nieuw versus ouder

Vraag gesteld door J. Hruda op 8 juli 2019

Ik hoorde over de grens voor import van zes maanden en 6 000 km. Heeft dat zin, indien ik in Tsjechië auto aanschaf (ik ben zelf een Tsjech) en rijd ik daar binnen zes maanden tot boven 6 000 km, en dan pas importeren? Hoe kan ik schatten hoeveel ik dan nog moet in NL bijbetalen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U zou graag een inschatting willen hebben van het restant aan BPM wanneer een auto ouder dan 6 maanden met minimaal 6.000 km wordt geimporteerd.

De regel waar u op doelt heeft betreking op het meenemen van de auto als verhuisgoed. Dan is import gratis mits overeenkomstig bepaalde voorwaarden van de Belastingdienst.

Wanneer u formeel Nederlands ingezetene bent kunt u per definitie een auto importeren. Ook jonger dan 6 maanden of zelfs nieuw. Om een beeld te krijgen van het restant aan BPM bij import wijs ik u op de BPM calculator. Door de beoogde auto te selecteren en het betreffende bouwjaar krijgt u een berekening te zien van het nog openstaande bedrag aan BPM. Vervolgens is dan nog maar de vraag of dat uiteindelijk een financieel voordeel geeft t.o.v. de gehanteerde vraagprijzen in Nederland.