Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Het sturen direct

Vraag gesteld door W.A.G. Tiemessen op 7 juli 2019

Sinds kort in bezit van een Suzuki SX4 1.6 kenteken X-XXX-X uit 2011. Bij het rijden op een rechte weg en vooral met een caravan en zijwind ondervind ik bij het corrigeren wel dat auto direkt reageert maar het uit een soort dood punt moet komen (woordelijk beetje lastig uit te leggen).Is dit normaal en is daar wat aan te doen en is bij dit type auto bekent dat de motor van de aanjager (ventilatie)nogal behoorlijk geluid maakt ?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U constateert een wat vage besturing bij uw Suzuki SX4 wanneer u vanuit de middenstand moet corrigeren.

Bij een aangekoppelde caravan wordt dit alleen maar versterkt. Dat herken ik wel als typerend voor de SX4. Het is verder een prima auto maar het stuurkarakter wordt wel als onnauwkeurig omschreven en geldt voor meerdere generaties. Deze klachten zijn helaas herkenbaar zonder beschikbare oplossing. Het is het stuurgedrag van deze auto en heeft te maken met de wijze van bekrachtigen. Helaas is dit een bijkomend effect. De diesel versies schijnen dit verschinsel minder te hebben maar mogelijk vanwege meer massa onder de kap.

Klachten over de kachel en ventilatiesysteem ken ik eerlijk gezegd niet. Maar dat zou exemplarisch kunnen zijn zoals bijvoorbeeld een hoorbaar lagertje van de ventilatiemotor. Een vergelijkbare SX4 zou uitsluitesel moeten geven of dit een gebrek is of óók een producteigenschap.