Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gewicht auto t.o.v. paardentrailer

Vraag gesteld door P. Driessen op 10 juli 2019

Ik ben momenteel aan het kijken om een Peugeot 308 te kopen met een trekgewicht van 1400kg. Dit zou op papier prima moeten kunnen (trailer 620kg + paard 600kg).
Echter kom ik jullie advies tegen dat de trailer met lading niet meer dan 75% moet wegen dan het gewicht van de auto.
Ik wil natuurlijk met mijn paard zo veilig mogelijk de weg op en vraag me dus af hoe jullie hierbij komen?
Als ik jullie advies aan hou dan zou ik een auto moeten kopen die ongeveer 1500kg weegt. Als ik dan kijk welke auto’s er normaal gesproken voor een trailer staan, zullen er maar weinig zijn die dit halen!
Dus mijn vraag is waar is jullie advies op gebaseerd? En is het onveilig als ik met bovengenoemde auto ga rijden met een paardentrailer?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de mogelijk aan te schaffen Peugeot i.cm. met een paardentrailer.

De 75% regel is géén wettelijke regel maar wat ons betreft een advies. Het uitgangspunt is dat een beladen trekkende auto bij voorkeur 20-25% procent méér massa heeft dan de aanhanger/caravan. Dus de aanstaande auto zou dan in een beladen situatie, wanneer u met paardentrailer klaar bent voor vertrek, ruwweg 1450-1500 kg moet wegen. Als advies dus maar is géén wettelijk voorschrift.

De reden is dat bij deze massaverhouding de auto de baas laat zijn over de aangekoppeld aanhanger. Wanneer dat bijvoorbeeld 1:1 zou zijn kan de aanhanger zich wel heel nadrukkelijk laten gelden en kan onderweg onvoorspelbare weggedragingen geven met zelfs gevaarlijke situaties. Zeker met een paard aan boord die wellicht onderweg weleens een pasje verzet. U zult begrijpen dat een trekkende Toyota Landcruiser daar minder van heeft dan een Peugeot 308.

Ik heb geen beeld van de af te leggen trajecten wanneer u met de trailer op pad gaat. De genoemde regeling weegt uiteraard zwaarder bij 130 km/h over de Franse wegen dan wanneer u binnen de regio met gepaste snelheid naar bijvoorbeeld een manege in de buurt rijdt. Zoals gezegd is dit dus ons avies met deze motoivatie, maar is er wettelijk geen bezwaar wanneer u met deze combinatie op pad gaat.