Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ford Ecoboost nachtmerrie

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 12 juli 2019

In hoeverre is de ANWB op de hoogte van de grote problemen met de FORD Ecoboost motoren door koelvloeistof-retour-leidingen van het verkeerde materiaal. Resulterend in de vele gevallen waar in ieder geval de kop, maar vaak het complete motorblok uitgewisseld dient te worden a ca. € 6500,00?!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of wij op de hoogte zijn van kapotte ecoboost motoren van Ford vanwege koelingsproblemen.

We weten dat er koelingsproblemen kunnen zijn waar Ford ook een recall voor open heeft staan bij de RDW ter voorkoming, met de volgende mededeling;
''De cilinderkop kan oververhit raken en als gevolg scheuren als er met onvoldoende koelvloeistof gereden wordt''.

We weten dat een lekkende o-ring of retourslang naar het expansietankje verantwoordelijk kunnen zijn voor koelwaterverlies, met oververhitting en motorschade als mogelijk gevolg. Berichten dat dit ook uiteindelijk in de praktijk veel motorschade oplevert bereiken ons op 'n enkel incident na niet. Terwijl motorische klachten van andere merken heel veel bij ons gemeld worden geldt dat voor de ecoboost motor in verhouding niet. Het omschreven probleem aan het koelsysteem is dus serieus genoeg geweest voor Ford om dat in het terugroepregister van de RDW te laten opnemen. Wanneer er vervolgens tóch een blok scheurt heeft de daaraan voorafgaande oorzaak misschien geen preventieve aandacht gekregen waar de recall juist voor bedacht is.