Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravankoelkast en autoaccu

Vraag gesteld door A.E.G.M. Tolsma-v.d. Voort op 1 juli 2019

Mijn BMW X3 schakelt  constante stroomdraad ( 10) af na 15 of 20 minuten. is dit voldoende om het leegtrekken van de accu door de caravankoelkast te voorkomen. Volgens de caravandealer moet de stroom worden onderbroken na het uitzetten van het contact, maar als ik het uitreken kan het geen probleem zijn, maar ik wil het graag zeker weten.De koelkast verbruikt 3,3 Kw per 24 uur. ( dometic slimline )
In de auto zit een 90 Ah accu.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de stroomdraad die de caravankoelkast moet bekrachtigen.

Uw vraag is voorgelegd aan de technische helpdesk van de Wegenwacht met het volgende antwoord:

"De constant stroomdraad vanuit het voertuig is bedoeld om de caravan te blijven voeden. Of deze afschakelt weet ik niet, het kan zijn na ongeveer 30 minuten dat deze afgeschakeld wordt maar dit ligt aan de manier van aansluiten.
Zit deze draad direct op de accu dan wordt deze niet onderbroken door een trekhaakmodule. Zit deze via de trekhaakmodule dan zal na max 30 minuten het voertuig de trekhaakmodule uitzetten en dus ook de draad onderbreken.
 
Indien de koelkast voor 30 minuten aan blijft staan en de accu geladen is lijkt mij dit geen probleem. Wel moet de accu in goede conditie zijn, bij verslechtering kan het voorkomen dat de accuspanning onder de 12 [V] zakt en het voertuig niet start."