Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zingend’ geluid rechts voor

Vraag gesteld door op 4 juli 2019

Ik heb een Toyota Auris TS Hybrid uit 2015 (van na de facelift). Al sinds medio vorig jaar komt er van rechts voor een ‘zingend’ geluid, met een vaste toonhoogte/frequentie, dat bij bepaalde snelheden duidelijker hoorbaar is (m.n. 40 en 60 km/h) en soms ook niet/nauwelijks. Het is niet heel hard, maar wel irritant en de afgelopen tijd lijkt het te zijn toegenomen. Ik heb de indruk dat het pas optreed nadat ik een stukje heb gereden, dus niet als de auto nog helemaal koud is.
Destijds leek de meest voor de hand liggende verklaring een defect wiellager, omdat het geluid daar het meest aan doet denken. De Toyota-dealer heeft de wiellager, onder garantie, vervangen, echter het geluid was daarna nog steeds aanwezig. Ze hebben er nog een keer naar gekeken, maar geen duidelijke oorzaak kunnen vinden, het zou volgens hen evt een randje op de remschijf kunnen zijn. Ook de ankerplaat van de remschijf zou niet aanlopen. Het zou allemaal in ieder geval geen kwaad kunnen.
Mijn vraag is: komt dit verhaal bekend voor en zijn er andere mogelijke oorzaken te bedenken? Bijv. de remklauw? Homokineet? (Geeft meestal ander klachten). Ik zou het graag laten oplossen door de dealer, aangezien ik vind dat dit niet hoort bij een Toyota van 3,5 jaar oud.
Uw suggesties zijn zeer welkom. Alvast hartelijk dank.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Toyota Auris Hybrid geeft rechtsvoor een zoemend bijgeluid.

Een nieuw wiellager is een begrijpelijke ingreep geweest maar helaas tevergeefs. Ik kom heel incidenteel een soortgelijke klacht tegen maar nergens de feitelijke oorzaak. Maar voor de Auris, en aanverwante hybride modellen van Toyota en Lexus, is dit zeker geen veelgehoorde klacht. Misschien dat u nog een onderscheid kunt maken of dit zónder ingeschakelde elektromotor ook optreedt. In theorie zou het misschien nog afkomstig kunnen zijn van de elektromotor.

Maar wanneer de garage weloverwogen op basis van het geluid het wiellager heeft vervangen, zou je toch denken dat de oorzaak richting de aandrijflijn wijst. En het geluid van een wiellager kan soms ook worden afgegeven door een band met een ongelijkmatig afgesleten profiel. We noemen dat ''cuppen''. Het komt regelmatig voor dat een lager onterecht wordt vervangen en dat het geluid van een band afkomstig blijkt te zijn. Misschien dat daar nog eens kritisch naar gekeken kan worden. Desnoods de voorwielen wisselen met achter om te bekijken of dat een verandering teweeg brengt.