Voor/nadeel van slottermijn
Vraag gesteld door op 27 juni 2019
Hallo,
Ik wil mijn 10 jaar oude Audi A4 inruilen. De opties zijn private lease van een Toyota Rav4 of financial lease van een 2 jaar oude Audi A4. Het audi hart klopt toch nog steeds.
Private lease is bij die audi niet mogelijk.
Ik kan het maandbedrag aardig om laag halen door voor een slottermijn te kiezen. Ik kan dat bedrag variëren en begrijp dat ik dat aan het einde van de looptijd dan af moet lossen.
Zijn er nog andere voor of nadelen om wel of niets voor een slottermijn te kiezen?
Antwoord van Erik Jan
ANWB ExpertU heeft een vraag over financial lease. In feite is dat een soort lening. De auto is juridisch niet uw eigendom.
Financiel lease bestaat uit drie variabelen: de aanbetaling, het maandbedrag en de slottermijn. De variabelen staan met elkaar in verbinding. Hoe hoger de slottermijn, des te lager het maandbedrag en andersom.
Aan het begin van de gebruiksperiode moet er een aanbetaling worden gedaan. Dat kan eventueel ook (mede) met inruil van een andere auto worden betaald. Dan betaalt u gedurende het contract elke maand het verschuldigde maandbedrag. Aan het einde van de periode/contract is de auto niet van u. U heeft dan de keus om de auto weer in te leveren of te kopen. Bij inleveren vindt er (buiten schades, meer/minder kilometers etc.) geen verrekening plaats. U heeft de waardevermindering en rente betaald, zet de auto weer bij de leverancier neer en daarmee is de kous af. Om de auto wel in bezit te krijgen moet u de slottermijn betalen.
Afhankelijk van wat er is afgesproken kan er gevarieerd worden met de slottermijn. Een hoge slottermijn zorgt voor en lager maandbedrag, maar daarmee schuift u het te betalen bedrag wel vooruit. Bij een lage slottermijn (en een hoger maandbedrag) betaalt u op een ander moment. Afgezien van rentekosten is 'schuiven' met maandbedrag en slottermijn een kwestie van wanneer u geld betaalt. Zo kunt u de kosten afstemmen op uw eigen te verwachten financiële situatie.
Deel deze pagina