Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trillingen motor

Vraag gesteld door Y. Kassimi op 3 juli 2019

Beste ANWB,

Renault is het merk, clio het model, 1.2tce blok en bouwjaar is 2008.

Laatste tijd heb heb ik last gehad van een blok die niet of onstabiel liep. 2 keer werd mij verteld dat de bobine niet goed was omdat hij in het begin cilinder 2 oversloeg en nu cilinder 3. Ik heb de bobine en bougie kabels vervangen (veelvoorkomend probleem) toch schoot hij in noodloop. Hierna ben ik bezig geweest met kleppen afstellen ( ja een auto van 2008 met verstelbare kleppen) de blok loop nu iets rustiger en tikt beter. Tot mijn verbazing schoot hij in noodloop en had ik toevallig mijn oude in de kofferbak anwb monteur heeft mij netjes geholpen om de oude terug te monteren en blok liep weer oke vandaag nieuwe bougies nieuwe bougie kabels en nieuwe bobine gemonteerd tot mijn verbazing schokt en trilt het motorblok nog steeds. Even goed gas geven doet hij wel en hij schiet niet meer in noodloop maar stationair wil hij nog trillen en bonken. Gekeken naar valse lucht merk helemaal niks. Ik Ben bang dat de auto zuid Frankrijk niet gaat halen heeft u of iemand enige idee wat dit kan zijn.

Ik ben zelf een hobbyist en heb niet zoveel verstand van auto’s.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U zoekt naar de oorzaak voor het slecht lopen van uw Renault Clio 1.2 TCE.

De bobine, bougies en kabels zijn wel de meest voordehandliggende oorzaken voor het genoemde verschijnsel bij de Clio. De klepspeling is een terechte volgende stap geweest. Er zou nog sprake kunnen zijn van een vervuilde injector. Misschien dat een brandstofsysteem reiniger toevoegen aan de tank nog een effect zou kunnen hebben. Verder kom ik als incident een gebroken klepveer tegen met soortegelijke symptomen. Een compressietest zou in ieder geval nog kunnen uitsluiten of het iets motorisch mechanisch is.

Maar de gouden tip heb ik eerlijk gezegd niet gezien de handelingen die al verricht zijn. Ik vrees toch dat een dealer bezoek noodzakelijk is om hopelijk vervolgens met een soepel draaiend blok naar Zuid Frankrijk te gaan. Een overslaande motor gaat vermoedelijk onderweg toch echt voor problemen zorgen.