Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schroei/brandlucht in Kia Picanto 2006

Vraag gesteld door I. Schuitemaker op 27 juni 2019

Met mijn Kia Picanto heb ik nu al 2x gehad dat de auto niet harder gaat dan 80km/uur en er een schroei/branddlucht ontstaat. Dit duurt maar heel even en daarna gaat hij wel weer gewoon harder, de lucht blijft dan wel even hangen. Verder geen problemen met de auto. Enig idee wat dit zou kunnen zijn?
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U omschrijft een situatie met uw Kia Picanto die zich soms voordoet. De auto kan op dat moment niet sneller dan 80 km/h rijden en u ruikt een schroei/brandlucht.


Het is lastig om op afstand diagnose te stellen. U zult de auto moeten laten onderzoeken door een garage.
Een brandlucht kan ontstaan bij wrijving. Dat kan een slippende koppeling zijn, een riem die over een zwaar draaiende pulley loopt of een aanlopende rem. Ook verbrande motorolie (bv lekkage op een hete uitlaat) geeft een specifieke geur. 


Het zoekwerk wordt wat bemoeilijkt, omdat de klacht zich af en toe voordoet. De monteur is gebaat bij alle informatie. Gebeurt het altijd in dezelfde omstandigheden en gaat er een lampje branden op het dashboard? Gebeurt het met de (evt) airco zowel aan als uit? Vaak vindt er ook een proefrit plaats waarbij geprobeerd wordt de klacht te reproduceren.