Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

oude auto inruilen

Vraag gesteld door F. Kleikers op 28 juni 2019

Op 3-4-2019 heb ik een nieuwe auto besteld bij Volvo Biermans in Heerlen. Mijn oude Volvo heb ik tegen een vastgestelde prijs ingeruild bij hen. Koopovereenkomst getekend. Daarboven moet ik hen nog naast de inruil 30'000 bij betalen. De nieuwe auto zal in december afgeleverd worden.
Onlangs gaf een vriend van mij te kennnen, dat hij mijn oude auto wil kopen. Vind ik verder prima en zijn wij dus mondeling overeen gekomen, dat hij mijn oude auto tegen een bepaalde prijs kan kopen in December aanstaande. Ik ga er namelijk vanuit, dat ik vrij ben om mijn oude auto te verkopen aan wie ik wil. Ik heb enkel de verplichting om in December as. aan Volvo Biermans het gehele bedrag voor mijn nieuwe auto te betalen. Of geheel in euro's of gedeeltelijk in euro's en inruil oude auto. In het koopcontract staat verder niets specifiek genoteerd over oude auto verplicht inruilen. Onlangs belde de verkoper van de Volvo dealer om mij te vertellen, dat mijn nieuwe Volvo in week 2 van December zal worden afgeleverd. Ik vertelde hem toen meteen, dat ik mijn huidige Volvo aan een vriend zal verkopen en dat ik dus geen inruiler zal meebrengen bij afname van mijn nieuwe Volvo. Hij reageerde nogal vreemd en vertelde mij, dat zij toch wel graag mijn oude Volvo wilden hebben en hij moest er met zijn baas over praten en hij zou daarna bij mij terug komen.
welnu, mijn vraag aan u is alsvolgt : Kan de Volvo dealer mij verplichten om mijn oude Volvo bij hen in te ruilen ? Of ben ik vrij om met mijn huidige Volvo ( mijn eigendom ) te doen wat ik wil. Uiteraard zolang als ik mijn verplichting na kom om de nieuwe Volvo bij Volvo Biermans in December af te nemen en geheel te betalen .

Ik ben zeer benieuwd naar uw mening.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Op 3 april 2019 heeft u bij de Volvo dealer een nieuwe auto gekocht, met inruil van uw oude auto. De nieuwe auto wordt in december 2019 geleverd. U vraagt zich af of u de oude auto - welke onderdeel uitmaakt met voornoemde koopovereenkomst - eventueel op eigen gelegenheid mag verkopen aan een derde partij (kennis/vriend)?

Nakoming overeenkomst
Nu u met de Volvo dealer een koopovereenkomst heeft gesloten ter zake levering van een nieuwe auto met inruil van uw huidige auto, dient u de verplichtingen volgend uit de koopovereenkomst onverkort na te komen door levering van uw huidige (oude) auto en betaling van het resterende koopsom.

Goedkeuring dealer
Wanneer u voor levering van de nieuwe auto zich heeft bedacht door de in te ruilen auto aan een derde te verkopen, dan heeft u de uitdrukkelijke toestemming van de Volvo dealer hiervoor nodig, anders pleegt u contractbreuk.