Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Luchtdruk 4-seizoenbanden

Vraag gesteld door op 5 juli 2019

Ik ben in het bezit van een Renault Captur, Intens, die zijn voorzien van de (vierseizoen)banden van het merk Vredestein, 205/55/R17. Op de autodeur staat vermeld dat de voorbanden respectievelijk de achterbanden moeten zijn voorzien van 2,3 en 2,1 Bar. Deze drukken heb ik laatst  aangehouden, maar vindt dat de wangen van de banden erg bol staan. Bij de aflevering van de auto was de luchtdruk in banden veel hoger. Wat is nu juist?

De vraag is of voor 4-seizoenbanden ook de luchtdruk 0,3 Bar moet worden verhoogd, zoals ik dit wel lees bij winterbanden.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of de bandenspanning van de onlangs aangeschafte all-seasonbanden hoger mag dan de voorgeschreven bandenspanning.

Reanult communiceert de voorgeschreven bandenspanning middels een sticker aan de binnenzijde van de bestuurders portier. Vermoedelijk is dat de spanning die u noemt. Misschien dat bij aflevering de bandenspanning niet naar de juiste waarde is aangepast geweest. Bij het verlaten van de fabriek wordt de bandenspanning vaak wat hoger gezet,om de kans op een hoogteslag van een band te verkleinen, wanneer een auto lang op een plek blijft staan. Bij aflevering zou deze op de juiste waarde gezet moeten worden maar misschien dat niet heeft plaatsgevonden en merkt u nu een optisch verschil. 

Maar de voorgeschreven bandenspanning is óók voor de all-seasonbanden prima. Er is echter niks op tegen om de standaard bandenspanning met maximaal 0,3 bar te verhogen. Daarmee verlaag je enigzins de afrolweerstand en kan een heel klein effect hebben op het brandstofverbruik. Dat is ook de reden dat dit bij winterbanden nog weleens gedaan wordt vanwege ook de zachtere rubbersamenstelling. Ik zie dus géén bezwaar wanneer u tot 0,3 bar afwijkt van de voorgeschreven bandenspanning. Dat heeft verder geen nadelig effect op de prestaties en het comfort van de band.