Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is het mogelijk om een intacte koppelingsplaat in korte tijd volledig door te branden?

Vraag gesteld door A. Thijssen op 26 juni 2019

Mijn vraag betreft een claim van een autoverhuur bedrijf, waar ik in Spanje een auto heb gehuurd (Firefly, van Hertz). Bij aankomst bij de verhuur kregen wij een upgrade, en daarmee een andere auto. Na ongeveer 40 minuten rijden op de snelweg en maximaal 10 minuten op een landweggetje omhoog, hield de auto ermee op (auto maakte veel lawaai en stonk waarna we stopte met rijden). Het verhuurbedrijf zegt nu dat ik de koppeling verkeerd heb gebruikt, waardoor de koppelingsplaat is doorgebrand. Er staat bij de auto 9000 km op de teller en ik ben een ervaren rijder met eigen auto in Nederland. Met mijn eigen auto ben ik vaak op vakantie geweest, waarbij we eenzelfde landweggetjes als degene met de leaseauto hebben getrotseerd;). Klein detail is nog dat ik het koppelingspedaal bij wegrijden wel erg licht vond, maar niet voldoende om alarmbellen af te doen gaan. Mijn vraag is nu: Is het mogelijk dat ik in die korte tijd inderdaad de koppeling heb stuk gemaakt?

Bij voorbaat dank voor de reactie en vriendelijke groet!

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft in Spanje een auto gehuurd. Kort na in ontvangstname van de huurauto bleek de koppeling defect. De verhuurder stelt u nu aansprakelijk voor de herstelkosten. U vraagt zich af wat uw rechtspositie is.

Technisch mankement
Wanneer men een auto huurt mag je er op vertrouwen dat deze in een goede technische staat verkeerd. Het risico van een technisch mankement ligt in beginsel bij de verhuurder, tenzij deze kan bewijzen dat het technisch mankement door de huurder zelf veroorzaakt is.

Schade koppeling
Bij normaal gebruik is het onmogelijk om in een tijdsbestek van 40 minuten een koppeling om zeep te helpen. Het kan niet anders dan dat de koppeling al op het moment van levering  ondeugdelijk moet zijn gewest.

Rechtsbijstand
Mocht u over een rechtsbijstandsverzekering beschikken, ga dan na of geschillen met een autoverhuurder in het buitenland onder de dekking van uw verzekering valt.

Europees Consumenten Centrum
U kunt ook overwegen de hulp van het ECC in te schakelen. Het ECC kan bemiddelen bij grensoverschrijdende consumentengeschillen met een ondernemer in een andere EU-lidstaat, Noorwegen of IJsland.

European Car Rental Conciliation
Voorts kunt u geschillen met één van de negen grootste autoverhuurders in Europa - waaronder Firefly - ter beoordeling voorleggen aan het ECRC. Deze dienstverlening is in het leven geroepen door de branche zelf, en kan kosteloos ingeroepen worden bij eveneens een grensoverschrijdend geschil met één van de aangesloten autoverhuurders.

Betaling betwisten
Tot besluit wijs ik u op de mogelijkheid van een betwiste betaling via uw creditcardmaatschappij. Wanneer men een betaling - reparatiekosten huurauto - betwist, dan zal de creditcardmaatschappij aan de hand van de beschikbare informatie beoordelen of de betaling ten onrechte is geschied. Indien dit het geval is, zal de betwiste betaling gecrediteerd worden op uw  creditcard.

Meer informatie over auto huren in het buitenland vindt u op onze website.