Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Automaat of handgeschakelde

Vraag gesteld door op 1 juli 2019

 Ik overweeg een auris 1.6 VVti uit 2007 aan te schaffen omdat dit iets beter een vouwwagen tot max. 1000 kg zal trekken dan mijn Corolla 1.3 uit 1998. Een automaat lijkt me relax rijden maar de mmt automaat van de auris krijgt niet overal positieve beoordelingen. Ik ben een rustige rijder.
Wat is de beste keuze? De handgeschakelijke versie of de automaat? Ledig gewicht van de vouwwagen is 550 kg dus het maximale gewicht zal niet vaak tot de 1000 kg komen.
Ik hoor graag uw advies en tips.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over een automaat als caravantrekker, en dan specifiek de MMT automaat van Toyota.

Dat is een geautomatiseerde versnellingsbak met enkele koppeling. Technisch gezien komt het erg overeen met een handgeschakelde bak, maar koppeling en schakeling worden automatisch aangestuurd. Het nadeel van zo'n bak met enkele koppeling is het trage schakelen. Tijdens het schakelen valt de aandrijving even weg (ook als u gas geeft) en daar kan niet iedereen aan wennen. Dit type bak past wel goed bij een rustige rijstijl, maar ik zou zeker adviseren eerst een uitgebreide proefrit te maken.
Met de caravan erachter is het trage schakelen ook geen voordeel. Een conventionele automaat met koppelomvormer heeft daarentegen juist voordelen als caravantrekker.