Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verschil tussen DAB radio en DAB+ radio

Vraag gesteld door F. Wedekind op 21 juni 2019

Is een DAB radio op te waarderen naar DAB+. Is de DAB dan waardeloos? Wanneer wordt DAB+ de standaard?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de DAB radio.

DAB (Digital Audio Broadcasting) is feitelijk al lang geleden geintroduceert maar inmiddels is daar de + aan toegevoegd. DAB+ biedt toegang tot méér zenders en kunnen oudere DAB toestellen dat DAB+ signaal niet ontvangen. De losse DAB+ autoradio toestellen zijn overigens relatief niet erg prijzig.

Inmiddels hebben alle landelijke, publieke, en commerciële zenders een digitaal kanaal dat zij moeten vullen. Volgens de berichtgeving zou FM in Nederland nog tot 2023 blijven bestaan. De autobranche maar ook wij als verspreiders van verkeersinformatie via RDS/TMC, zijn ons aan het voorbereiden om via DAB+ de informatie te gaan leveren. Het voordeel van dit kanaal is dat de informatie veel sneller en bovendien geavanceerder (ook beelden) kan worden verzorgd.

Ombouwsetjes van DAB naar DAB+ kom ik eerlijk gezegd niet tegen. Dat blijkt er wel te zijn voor de ''gewone'' FM ontvanger. Maar het zier er echter naar uit dat u uw DAB toestel voorlopig nog wel in de lucht kunt houden. Maar op termijn zal DAB+ toch langzaam z'n weg gaan vinden en de oude DAB en FM ontvangers van het radio podium verdringen.