Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Veiligheid kinderzitje

Vraag gesteld door op 24 juni 2019

Zelf heb ik voor mijn 2 kinderen (geboren in 2001 en 2005) kinderzitjes gebruikt. Ik overweeg deze nu te koop aan te bieden. In mijn geval 1exemplaar geschikt voor 9 maanden tot 4 jaar en 1 exemplaar van 4 tot 12 jaar. Maar ik vraag me af of ze nu nog voldoende veiligheid kunnen bieden als door de ouderdom van het zitje het materiaal dat de klap moet opvangen minder van kwaliteit en dus ook minder veilig geworden is. Verder waren de veiligheidsnormen op het moment van de aanschaf misschien anders dan de huidige en voldoen ze daar misschien niet meer aan. Kunnen deze zitjes nog als veilig beschouwd worden? Is het mogelijk dat deze nog aan de huidige veiligheidsnormen voldoen? Het gaat om de Römer KING Quickfix en de Römer Kid.

Antwoord van Paul

Antwoord van Paul

ANWB Expert

U vraagt of de gebruikte autostoeltjes die u heeft nog veilig genoeg zijn om te verkopen.

De stoeltjes die het betreft zijn goedgekeurd volgens ECE R44/03 of ECE R44/04. Wettelijk gezien mogen deze nog gebruikt worden. Dat is dus geen probleem.

Wat betreft veiligheid is de levensduur van het autostoeltje en de staat waarin het stoeltje zich bevindt belangrijk.  Meerdere autostoeltjesfabrikanten geven tegenwoordig een levensduur op voor hun stoeltjes. Het gebruikte kunststof veroudert namelijk door blootstelling aan zonlicht waardoor sterkte-eigenschappen afnemen.  Aan de buitenkant van een zitje is dit niet te zien. De geadviseerde levensduur varieert meestal tussen 5 en 10 jaar.

Verder moet het zitje in goede staat zijn. Eventuele aanwezige gordels moeten in goede conditie zijn, dus geen scheuren, rafels of duidelijke knelsporen. Gordelbeschermers moeten nog aanwezig zijn en het gordelslot moet goed functioneren. Check ook onder de bekleding of het zitje geen scheurtjes, vervormingen of breuken heeft.

Ik ga ervan uit dat uw stoeltjes 14 tot 17 jaar oud zijn en niet optimaal veilig meer zijn.