Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stuurhuis Ford Focus 3

Vraag gesteld door J. Remmen op 19 juni 2019

Na 170.000 km is mijn stuurhuis defect. Dat kan gebeuren en de garage heeft ons een half jaar geleden na de 1e keer dat het voorkwam een nieuwe accu geadviseerd.  Ik denk dat dit niet de oplossing was.  Enfin nu, juni, is na diagnose van de Ford dealer het stuurhuis defect [rijden zonder bekrachtiging is mogelijk maar geen lolletje].
Kosten bij de Ford dealer € 1.500  Bij de vakgarage € 1.000.

Wat opvalt, er is een leverprobleem bij 'standaard' leveranciers. Het Ford Focus 3 stuurhuis is bijna overal niet op voorraad. Is Ford bezig met een verbetering en willen ze dat onder de Ford pet houden???
Weten jullie meer?

Ford heeft ons trouwens als 2e eigenaar van een 8 jaar oude Focus tot 2x toe WEL gratis een ombouw/terugroepactie uitgevoerd.

Ford, prima auto, nu alleen te vroeg een defect en dure reparatie.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Het stuurhuis van uw Ford Focus blijkt defect.

Op zich is de link met de eerder vervangen accu niet onlogisch wanneer er een probleem was met met de elektronische bekrachting op het stuurhuis. Maar kennelijk is er inmiddels toch écht sprake van een defecte elektronisch bekrachting op het stuurhuis en is volledige vervanging onvermijdelijk. Dat komt inderdaad vaker voor. Er zijn stuurhuisspecialisten die dit kunnen reparareren voor wellich uiteindelijk een beduidend scherper bedrag dan een origineel neiuw exempaar. Waarom Ford op kort termijn niet kan leveren is gissen. Stuurhuizen komen in de regel van toeleveringsbedrijven en zou het kunnen dat de vraag groter is dan wat er geleverd kan worden. En misschien gaat men pas weer produceren wanneer er voldoende bestellingen open staan. Maar het zou ook kunnen dat men ook werkt aan een duurzame oplossing d.m.v. een modificatie. Maar écht de vinger erop krijgen lukt helaas niet.

Wel spijtig dat u tegen een dergelijk prijzige ingreep aanloopt. De betreffende kilometerstand is al redelijk hoog maar niet zodanig buitensporig dat een nieuw stuurhuis een normaal verschijnsel zou kunnen zijn. Maar het blijkt duidelijk een zwakke schakel gezien ook andere berichten. Het zou mooi zijn wanneer Ford nog iets van coulance aanbiedt, maar met deze tellerstand verwacht ik dat niet.