Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stank uit ventilatierooster

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 18 juni 2019

Ik heb een jaar geleden een Suzuki Swift uit 2008 gekocht.

Omdat er in/na de winter een muffe-stofzuigerzak-lucht in de auto kwam na gebruik airco, heb ik de airco laten reinigen. Deze rook 1 dag heel fris (parfum van de reiniging waarschijnlijk), maar na een paar dagen was de muffe lucht weer terug.

Niet als de airco aanstaat, maar juist alleen ventilatie en naar mijn idee is de lucht sterker nadat ik de airco heb gebruikt.

Blijkbaar kan dit te maken hebben met bacteriegroei op de verdamper van de airco, maar ik dacht juist dat dit opgelost zou zijn na de reiniging. Het interieurfilter is ook vervangen.

Achter het bladfilter zag ik wel aardig wat dennennaalden liggen, dit moet nog verwijderd worden. Deze lijken me niet de muffe lucht te veroorzaken, dat zou eerder een grondlucht verspreiden.

1.   Zou de muffe lucht door de reiniging en vervangen interieurfilter verleden tijd moeten zijn en moet ik teruggaan naar de garage omdat het resultaat niet naar wens is?

2.   Welk ander probleem kan de muffe lucht veroorzaken en kan ik daar zelf iets aan doen?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft een Suzuki Swift uit 2008 die stinkt als de ventilator aan staat.

U heeft de indruk dat de stank na gebruik van de airco erger is en hebt daarom de verdamper van de airco laten reinigen en het interieurfilter laten vervangen.
Helaas zonder afdoende resultaat.

De verdamper van de airco is moeilijk bereikbaar en mogelijk is de reiniging dus niet volledig.

Ik zou zeker terug gaan naar de garage die het werk heeft uitgevoerd omdat mogelijk de verdamper niet geheel schoon is.

Verder is het bij deze klachten verstandig om het gehele ventilatiesysteem te reinigen, dus ook de dennennaalden verwijderen en de afvoeren van de kachelbak reinigen.